ÚPRAVA METABOLIZMU

Kvalita metabolizmu určuje ako zdravo a ako dlho budeme žiť. Interakcia medzi našimi génmi, jedlom a prostredím, v ktorom žijeme je podstatná pre (ne)fungovanie nášho tela. Všetko, čo zjeme priamo ovplyvňuje správanie našich génov. Naše telo je precízne dizajnované, aby fungovalo správne, keď dostáva správne inštrukcie. Buď budeme hovoriť rečou nášho teľa alebo znášať dôsledky nesprávnej komunikácie – nadváha, únava, mentálna nepohoda a choroby. 

Mikrobiota významne ovplyvňuje fyziologickú reguláciu, ktorú vytvára zložité obojsmerné spojenie čreva a nervového systému. Mikrobiota a jej metabolity komunikujú s telom, čím ovplyvňujú zdravie.
Narušené zloženie a funkčnosť mikrobioty zvyšuje oxidačný stres a (neuro)zápal. Spätne, zmeny tkaniva mozgu vyvolávajú poruchy funkcie čreva a mikrobioty. Výsledkom sú alergie, intolerancia na potraviny, chronická únava, poruchy spánku a kognitívnych funkcií. 
Cielená úprava metabolizmu aktivuje gény, ktoré skvalitňujú metabolizmus. Súčasne obmedzuje účinok génov, ktoré ho rozvracajú. Je to efektívny nástroj na zmiernenie dopadov už prebiehajúceho ochorenia. Úprava metabolizmu znižuje riziko vzniku rakoviny, obezity, spomaľuje starnutie a s tým spojený rozvoj degeneratívnych ochorení – infarkt, mozgová príhoda, cukrovka, Alzheimerova choroba a mnohé ďalšie. 
 
Produkty ioy. predstavujú unikátny modulárny koncept metabolickej podpory. Organizácia biologicky aktívnych látok v nápojoch a kapsulách umožňuje ich rôznou kombináciou zvýšiť účinok požadovaným smerom. Obsah produktov ioy. má vedecky preukázané funkcionality na udržanie pohyblivosti kĺbov a zdravia kosti, zdravia pokožky, správneho zloženia mikrobioty a jej zdravej aktivity (spolupráca s tkanivom čreva). Predovšetkým zlepšujú zdravotný stav bunky, čo priamo ovplyvňuje rýchlosť starnutia.


AKTÍVNE LÁTKY

AKÁCIOVÁ VLÁKNINA je zložkou žuvacej živice (arabskej gumy) zo stromu Acacia senegal. Predstavuje zložitú zmes vo vode rozpustných glykoproteínov a polysacharidov hlavne arabinózy a galaktózy. Podporuje zdravé zloženie a aktivitu mikrobioty (pre-biotický účinok). Jej fermentačným produktom v hrubom čreve je butyrát, ktorý blokuje zápal a zlepšuje funkciu črevnej bariéry. Vláknina podporuje znovuobnovenie rovnováhy signálov mTOR a AMPK, ktoré urýchľuje spaľovanie tuku a recykláciu obsahu bunky odstraňovaním toxických proteínov hromadiacich sa v starnúcej bunke. Pôsobí proti rozvoju metabolického syndrómu (obezita, vysoký krvný tlak, hladina tukov v krvi alebo spotreba glukózy) a súčasne podporuje vstrebávania minerálov a zlepšuje imunitu. Potláča plynatosť a zlepšuje vyprázdňovanie.

KOLAGÉN jeho názov pochádza z gréckeho kólla a znamená lepidlo. Patrí medzi odolné vláknité štrukturálne proteíny buniek a tkanív, tzv. skleroproteíny. Je najrozšírenejším proteínom u cicavcov. Predstavuje až tretinu ich celkovej hmotnosti. Jeho vlákna sú hlavnou súčasťou šliach a hojne sa vyskytujú v pokožke, rohovke, chrupavke, kostiach, krvných cievach a čreve. Kolagén zlepšuje zdravie pokožky, kĺbov, kosti. Pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Kolagénové peptidy pozostávajú z trojitého špirálového vlákna aminokyselín (tropokolagén). Veľké množstvo vzájomne prepojených tropokolagénov vytvára fibrily. Väčšie fibrilárne zväzky sa tvoria pomocou glykoproteínov a proteoglykánov za vzniku rôznych typov zrelých tkanív. Kolagénové peptidy s vysokým obsahom glycínu, prolínu a hydroxyprolínu zvyšujú vnútornú produkciu kolagénu (fibroblastami) a súčasne blokujú enzýmy (MMP1 a MMP2), ktoré ho rozkladajú. Kolagén zlepšuje metabolizmus glukózy a tukov, znižuje krvný tlak, potláča akumuláciu mastných kyselín (tuku), zmenšuje veľkosť tukových buniek (adipocytov) vďaka čomu je považovaný za nástroj liečby obezity budúcnosti.

BIOAKTÍVNE POLYFENOLY extrakty biologicky aktívnych látok z olív, hrozna, granátového jablka, zeleného čaju, čučoriedky, grepu a pomaranča. Klinicky preukázateľne zvyšujú anti-oxidačnú ochranu o 214 %, ktorá pretrváva 24 hodín. Nepretržitá metabolická prítomnosť počas 24 hodín je veľmi účinná pri zachovaní rovnováhy metabolizmu, ako aj potlačení vplyvu starnúcich fibroblastov na zníženie syntézy kolagénu a zrýchleníie jeho odbúrania. V kombinácii s vitamínom C a E zmenšuje hĺbku vrások v dôsledku zvýšeného ukladania nových kolagénových vlákien v derme.

KVERCETÍN flavónol z jabĺk, citrusov, petržlenu, šalvie a cibule. Je vysoko výkonný antioxidant, ktorý má protizápalový, protirakovinový, kardio aneuroprotektívny a imunomodulačný účinok. Aktivuje proteíny sirtuiny, vo vzťahu k funkcii kostrového svalu a tvorbe mitochondríí. Aktivuje AMPK, znižuje krvný tlak, čím podporuje dlhovekosť (senolytikum) a pomáha prechádzať civilizačným ochoreniam (obezita, cukrovka, ochorenia srdca a ciev, lupus a pod.). Stimuluje tvorbu kosti. Zvyšuje aktivitu receptora vitamínu D v bunkách tenkého čreva, čím zlepšuje metabolizmus vápnika a v konečnom dôsledku zdravie kosti. Zabraňuje úbytku kosti v menopauze. Je prirodzený antihistamín. Tlmí uvoľnenie histamínu zo žírnych buniek a bazofilných granulocytov. Je veľmi účinný pri liečbe a prevencii astmy a bronchitídy. Zmierňuje zápalovú artritídu (znižuje zápal v synoviálnej membráne, obmedzuje aktiváciu zápalových buniek). Má protivírusový účinok. Znižuje schopnosť vírus sa deliť a infikovať bunku. Významne znižuje množenie tuku v tukovej bunke. Podporuje zdravé zloženie mikrobioty a jej aktivitu.

TRANS-RESVERATROL patrí do skupiny polyfenolov, stilbénov. Má antioxidačný a protizápalový účinok. Chráni mitochondriu (prežitie bunky) pred poškodením vyvolanú účinkom voľných radikálov. Znižuje úbytok glutatiónu. Zvyšuje tvorbu energie (ATP). Tlmí ochotu krvi sa zrážať, ovplyvňuje účinok estrogénu a v týchto súvislostiach zlepšuje liečenie zápalových poškodení cievnej výstielky (infarkt, mozgová porážka). V nadväznosti na proti-zápalový účinok tiež zlepšuje fázu II detoxikácie (potenciálne toxických alebo rakovinu vyvolávajúcich látok), vyvoláva programovanú smrť bunky, blokuje tvorbu nových ciev v nádore účinkuje proti rozvoju rakoviny. Zmenšuje zápalom vyvolanú smrť neurónov a tým zlepšuje učenie, pamäť, tvorbu nálady a zvyšuje ochranu pred rozvojom neuro-degeneratívnych ochorení. Zvyšuje obsah vnútrobunkového cAMP, ktorý zvyšuje (spaľovanie tuku) oxidáciu mastných kyselín. V kombinácii s quercetínom účinkuje proti obezite a obezitou vyvolanej poruche mikrobioty (črevnej bariéry). Zlepšuje citlivosť tkanív na inzulín a spotrebu glukózy, čím účinkuje proti rozvoju cukrovky II typu. Napodobňuje zníženie kalorického príjmu a má tak priaznivý vplyv na gény, ktoré riadia proces starnutia (sirtuiny, AMPK; senolytikum). 

KURKUMÍN patrí do skupiny polyfenolov, hlavný kurkuminoid nachádzajúci sa v kurkume. Je to antioxidant, má silné protizápalové a imunomodulačné vlastnosti, zmierňuje autoimúnne ochorenia, vrátane reumatickej artritídy, zápalových ochorení čreva, kože a zmierňuje neuro-zápal (Alzheimerova choroba, zhoršenie kognitívnych funkcii). Má preventívny a liečebný účinok na pro-zápalové choroby, ako sú obezita, rakovina, ateroskleróza, cukrovka. Kurkumín je účinný pri liečbe depresie

3-O-acetyl-11-keto-ß-bosvelová kyselina pochádza z miazgy Kadidlovníka pilovitého. Tlmí mechanizmus tvorby zápalu a zápalového poškodzovania tkanív. Zlepšuje tak zdravie všetkých tkanív (kĺby/ artritída, pokožka, svaly, cievy/ ateroskleróza, pľúca). Znižuje riziko rozvoja cukrovky II typu. Zmierňuje bolesť. Má proti-alergické účinky (pokožka, astma). Preukázateľne účinkuje proti chronickým zápalovým poškodeniam čreva a v tej súvislosti zmierňuje úzkosť a depresiu. Významne znižuje tvorbu nových buniek a ich migráciu, tvorbu ciev, vyvoláva programovanú bunkovú smrť, blokuje rakovinu stimulujúce rastové faktory a biologické signály, ktoré rozbíjajú prirodzené bariéry tela pred rozvojom rakoviny, a pomocou ktorých sa bunky rakoviny rozširujú po celom tele.

IZOFLAVÓNY sú hlavné flavonoidy strukovín (sója, genistein, daidzein). Zlepšujú celkovú vitalitu a dlhovekosť. Zmierňujú prejavy PMS. Predchádzajú rakovine a zlepšujú zdravie kosti. Pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Majú slabú estrogénnu aktivitu (hormónu). Viažu sa na estrogénový receptor-β (ER-β), skôr ako na ER-α, napodobňujú účinky estrogénu v niektorých tkanivách a blokujú účinky estrogénu v iných. Blokovanie účinku v tkanivách reprodukčných orgánov pomáha znižovať riziko rakovín závislých od účinku hormónov (prsník, maternica, prostata). Naopak, estrogénny účinok pomáha udržiavať hustotu kosti, predchádzať osteoporotickým zlomeninám, znižuje obsah tukov v krvi a tlmí zápal (rozvoj aterosklerózy). Zmierňujú prejavy predmenštruačného syndrómu (bolesť hlavy, citlivosť prsníkov, kŕče) a poruchy menštruačného cyklu. Zmierňujú tiež prejavy menopauzy. Zlepšujú pamäť, pozornosť a náladu. Baktérie hrubého čreva môžu premieňať sójový izoflavón daidzeín na ekvol, ktorý má účinok senolytika. 

KERATÍN patrí medzi odolné vláknité štrukturálne proteíny buniek a tkanív, tzv. skleroproteíny (rovnako ako kolagén). V ľudskom genóme je zakódovaných viac ako 50 rôznych druhov keratínov. Dodávajú tkanivám odolnosť a silu. Je hlavným štrukturálnym proteínom v pokožke, vlasoch a nechtoch. V hydrolyzovanej forme klinicky preukázateľne zlepšuje vzhľad pokožky vrátane jej vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Znižuje hĺbku vrások. Zmierňuje vypadávanie vlasov a spevňuje nechty.

KYSELINA HYALURÓNOVÁ (hyaluronan) je špeciálny glykozaminoglykán, ktorý sa skladá z dlhého reťazca opakovaných disacharidov a neobsahuje bielkoviny. Obsahuje až 25 000 jednotiek disacharidov, Takáto štruktúra zaberá veľký objem v tkanive, vďaka čomu dokáže zadržať veľké množstvo vody. Zhluk proteoglykánov zosieťovaný s hyaluronanom vytvára megakomplexy, ktoré sú obsiahnuté v chrupavke. Zadržiavajú veľké množstvo vody a pomáhajú chrupavke odolávať stlačeniu. Kyselina hyalurónová vykazuje mechanický aj chemický účinok na aktiváciu metabolizmu chrupavky. Vďaka unikátnej vlastnosti zadržiavať vodu je kyselina hyalurónová klúčová pre udržanie vlhkosti v derme, čím jej vracia elasticitu.

MINERÁLY

ZINOK je nutrične esenciálny minerál. Hrá dôležitú úlohu v raste a vývoji, imunitných funkciách, pri tvorbe bielkovín a ich správnej funkcii (hormóny), v riadení komunikácie medzi bunkami mozgu, videní, rozmnožovaní a črevnom transporte iónov. Je kritický pre funkčnosť biologických membrán,  tvorbu energie a pre zdravú mikrobiotu. Nedostatok je spojený s kožnými prejavmi, ochoreniami tráviaceho ústrojenstva, môže poškodiť kosť a zhoršuje proti-rakovinový dohľad imunitného systému.

SELÉN je nutrične esenciálny minerál, nevyhnutný pre bunkovú redoxnú (pro-oxidačnú / antioxidačnú) rovnováhu, normálnu funkciu mozgu, tyroidnú aktivitu. Ovplyvňuje aktiváciu (auto)imunity, obranné správanie sa bunky vo väzbe na autoimunitné/ chronické zápalové ochorenia (najmä rakovina), alergie a účinnosť odpovede na vírusové infekcie. Jeho nedostatok zhoršuje produkciu a dozrievanie kolagénu.

HORČÍK je nutrične esenciálny minerál dôležitý pre tvorbu energie, syntézu DNA a RNA proteínov. Plní štrukturálnu úlohu v kosti, bunkových membránach a chromozómoch. Je nevyhnutný pre aktívny transport iónov (draslík a vápnik) cez bunkovú membránu, čím ovplyvňuje prenos nervových impulzov, sťah svalu a normálny srdcový rytmus. Nedostatok horčíka zhoršuje transport glukózy vo vnútri bunky, jej spotrebu, čo podporuje inzulínovú rezistenciu v periférnych tkanivách pri cukrovke II typu. Je spojený s rozvojom Alzheimerovej choroby, zvýšeným krvným tlakom, mozgovou porážkou, bolesťou hlavy, poruchou pozornosti. Zhoršuje aktivitu mikrobioty a tým aj tvorbu nálady (depresia), funkciu vitamínu D3 a vápnika.

 

VITAMÍNY

VITAMÍN D kalcitriol (1α, 25-dihydroxycholekalciferol) je neurosteroidný hormón, zodpovedný za väčšinu fyziologických účinkov vitamínu D. Cez väzbu na vitamin D receptor (VDR) reguluje až 1 250 génov. Riadi rovnovážny stav vápnika a fosforu, mineralizáciu kosti a funkciu svalu. Ovplyvňuje štruktúru a chémiu mozgu (starnutie) a formuje správanie. Je dôležitý regulátor zápalovej reakcie, (auto)imunitných funkcií, životného cyklu bunky (rakovina), génov, ktoré majú vzťah k dlhovekosti, funkcii inzulínu, obsahu tuku v tele a riadeniu krvného tlaku. Jeho nedostatok poškodzuje rovnovážny stav (funkčnosť) zinku. Nedostatok horčíka zhoršuje funkciu vitamínu D. 

VITAMÍN K je v tuku rozpustný vitamin (fylochinón / K1 a skupina menachinónov / K2 MK-7), ktorý je zahrnutý do riadenia zrážania krvi. Je nevyhnutný na aktiváciu osteokalcínu (hlavný protein kostnej matrice / Gla-proteín) a tvorbu novej kosti (osteoporóza, zlomeniny). Je dôležitý na predchádzanie kalcifikácii steny cievy a iných mäkkých tkanív, ktorá nasleduje po jej predchádzajúcom zápalovom poškodení (infarkt alebo mozgová porážka). Zlepšuje funkciu mitochondrie a udržanie normálnej produkcie energie (ATP). Jeho nedostatok zhoršuje funkciu proteínu Gas6, ktorý riadi viaceré bunkové funkcie vo vzťahu k ateroskleróze, chronickému zápalu, rakovine a stárnutiu nervového systému. 

VITAMÍN C (kyselina L-askorbová) je vo vode rozpustný antioxidant, nevyhnutný pre správnu funkciu enzýmov. Významne zlepšuje funkcie imunitného systému, vrátane antibakteriálnej aktivity (aktivácia buniek – prirodzených zabijakov; neutrofilov, lymfocytov a fagocytov ako aj celková odolnosť bunky). Zvyšuje rozmnožovanie fibroblastov a syntézu kolagénového proteínu. Hrá dôležitú úlohu v syntéze neurotransmitera norepinefrín. Neurotransmitery sú kritické pre mozgové funkcie a tiež ovplyvňujú tvorbu nálady. Nižšia ako optimálna dostupnosť vitamínu C je spojená s obezitou, poškodzuje cievy (infarkt, riadenie krvného tlaku), môže zhoršiť zdravie pokožky alebo sliznice. Závisí od neho (tvorba karnitínu) miera b-oxidácie mastných kyselín. Jeho nedostatok prispieva k pocitu únavy a vyčerpanosti.