PMS nie je len stav mysle

PMS nie je len stav mysle

Predstavujeme vám článok o predmenštruačnom syndróme (PMS), ktorý je výsledkom spolupráce s odborníkom na ženské zdravie. 

Čo je PMS?

PMS je skratka pre predmenštruačný syndróm, predstavuje kombináciu fyzických a emocionálnych symptómov, ktoré mnohé ženy zažívajú týždeň alebo dva pred menštruáciou. Tento syndróm sa spája s poklesom hladín estrogénu a progesterónu po ovulácii, ak žena nie je tehotná, a zvyčajne ustupuje po začiatku menštruácie. Pre niektoré ženy môže PMS byť mierny alebo nepostrehnuteľný, zatiaľ čo pre iné môže byť ťažké vykonávať bežné denné činnosti. U niektorých žien sa môžu príznaky prejaviť v tak závažnej forme, že ide o predmenštruačnú dysforickú poruchu (PMDD). PMS ustupuje po menopauze.

Kto trpí PMS?

PMS postihuje až tri zo štyroch žien v určitom období ich života, pričom u väčšiny sú tieto príznaky mierne. Len menej ako 5% žien trpí závažnejšou formou PMS, ktorá sa nazýva aj PMDD. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvyšovať riziko PMS, vrátane vysokého stresu, rodinnej anamnézy depresie a osobnej anamnézy popôrodných alebo iných foriem depresie.

Súvisí PMS s vekom?

Áno, príznaky PMS sa môžu zhoršiť medzi tridsiatym a štyridsiatym rokom života, najmä ak sa žena približuje k menopauze alebo prechodu do menopauzy, známym ako perimenopauza. Zmeny v hladinách hormónov počas menštruačného cyklu môžu byť senzitívnejšie u niektorých žien a spôsobiť náhle zmeny nálady. PMS ustupuje po menopauze, keď žena už nemenštruuje.

Aké sú príznaky PMS?

Príznaky PMS sa líšia a každá žena pociťuje iné zmeny, tieto príznaky môžu zahŕňať fyzické aj emocionálne prejavy. Fyzické príznanajčastejšie sú: opuchnuté alebo citlivé prsia, tráviace ťažkosti, bolesti, kŕčemigrény, ospalosť a ďalšie. Emocionálne príznaky PMS sú najčastejšie podráždenosť, únava, problémy so spánkom, zmeny v chuti do jedla, úzkosť, depresia a ďalšie. Niektoré ženy môžu trpieť zvýšenou náladovosťou a zníženým libidom.

Čo spôsobuje PMS?

Povaha príčiny PMS nie je úplne známa, ale zmeny v hladinách hormónov počas menštruačného cyklu môžu hráť kľúčovú úlohu. Niekedy tieto zmeny ovplyvňujú niektoré ženy viac ako iné. Diagnóza PMS nie je jednoduchá, neexistuje konkrétny test na potvrdenie. Lekár zvyčajne vyhodnotí príznaky na základe ich frekvencie a vplyvu na každodenný život ženy.

Ako zmierniť symptómy PMS doma?

Existujú rôzne spôsoby, ako môžete doma zmierniť symptómy PMS. Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava, dostatok spánku a zvládanie stresu môžu pomôcť zmierniť príznaky. Nefajčenie je tiež dôležité, pretože fajčenie môže zhoršiť symptómy PMS.

Lieky na zmiernenie symptómov PMS

Voľne predajné lieky na bolesť, ako je ibuprofen alebo aspirín, môžu pomôcť zmierniť fyzické príznaky PMS. Lieky na predpis, vrátane hormonálnej antikoncepcie a antidepresív, môžu byť užitočné pre ženy, u ktorých voľne predajné lieky nestačia. Avšak antikonepcia funguje ako makeup na akné, po odlíčení stále akné existuje, a je potrebné ho riešiť zvnútra a nájsť príčinu vzniku.

Vitamíny a minerály

Niektoré štúdie ukazujú, že vitamíny a minerály, ako vápnik a vitamín B6, môžu pomôcť zmierniť niektoré príznaky PMS

Doplnkové a alternatívne lieky na zmiernenie príznakov

Niektoré ženy hľadajú úľavu od príznakov PMS v joge, meditácii alebo bylinných doplnkoch, ako čierna rasca, čučoriedky alebo pupalkový olej. Medzi tieto doplnky patria aj ioy.GOOD MOOD a ioy.PMS, ktoré obsahujú komplexnú kombináciu zložiek, ktoré môžu prispieť k zmierneniu príznakov predmenštruačného syndrómu.

Tieto produkty zahŕňajú akáciovú vlákninu, vápnik, L-Glutamín, horčík, extrakt izoflavónov zo sóje, zinok, vitamín B6, vitamín K2 MK-7 a vitamín D3. Každá z týchto zložiek má svoju konkrétnu úlohu pri regulácii hormonálnej rovnováhy a podpore pohody tela a mysle. Rozoberme si podrobnejšie:

  1. Akáciová vláknin je vláknina pochádzajúca z akáciového stromu a má významný vplyv na zdravie tráviaceho systému. Pomáha regulovať trávenie a zabraňuje problémom ako zápcha alebo hnačka. Pri PMS môže pomôcť zmierniť tráviace problémy, ktoré sa môžu vyskytovať ako súčasť príznakov.

  2. Vápnik (vápenatá soľ kyseliny citrónovej). Vápnik je nevyhnutný pre silné kosti a zuby, ale má aj ďalšie úlohy v organizme. Pri PMS môže prispieť k zmierneniu príznakov, ako sú náladovosť a citlivosť prsníkov. Tiež má významný vplyv na správnu funkciu svalov a nervového systému.

  3. L-Glutamín je aminokyselina, ktorá má viacero dôležitých funkcií v tele, vrátane podpory imunitného systému a liečby tráviacich problémov. Pomáha pri obnovení a oprave črevnej sliznice a môže byť prospešný pre ženy trpiace tráviacimi ťažkosťami počas PMS.

  4. Horčík (horečnatá soľ kyseliny citrónovej) je esenciálny minerál, ktorý má vplyv na mnoho aspektov zdravia. Pri PMS môže pomôcť zmierniť kŕče, upokojiť svaly a zmierniť nervové napätie. Tiež môže prispieť k zlepšeniu kvality spánku.

  5. Vitamín B6 (pyridoxínhydrochlorid) je dôležitý pre reguláciu hormónov a môže pomôcť zmierniť náladovosť, úzkosť a iné psychické príznaky PMS. Tiež je zapojený do regulácie glykémie, čo môže mať vplyv na chuť do jedla a energetické hladiny.

  6. Vitamín K2 MK-7 (menachinon) je dôležitý pre zdravie kostí a môže pomôcť pri zlepšení hustoty kostí a prevencii osteoporózy. To môže byť dôležité pre ženy, ktoré trpia bolesťami v kostiach počas PMS.

  7. Vitamín D3 (cholekalciferol) je dôležitý pre absorpciu vápnika a má vplyv na imunitný systém. Pri PMS môže pomôcť zmierniť príznaky a zlepšiť celkový stav.

  8. Extrakt izoflavónov zo sóje. Izoflavóny zo sóje sú fytoestrogény, ktoré môžu pomôcť pri regulácii hormónov v ženskom tele. To môže mať pozitívny vplyv na fyzické PMS.

  9. Zinok (glukónan zinočnatý). Zinok je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a rôznych biochemických procesov v tele. Môže pomôcť pri zmiernení príznakov PMS a zlepšení celkovej pohody.

Tieto zložky majú preukázateľné účinky na reguláciu hormónov, zmiernenie psychických a fyzických príznakov PMS a celkové zlepšenie pohody žien v období pred menštruáciou ale aj počas menštruačného cyklu.

PMS je zdravotný stav, ktorý môže ovplyvniť kvalitu života mnohých žien. Je dôležité hľadať pomoc, ak vás symptómy PMS ovplyvňujú. 

Predchádzajúci Ďalší