Histamín

Histamín

 

Histamínová intolerancia nie je alergia, ako sa môže z príznakov veľa-krát zdať. Ide o precitlivenosť na histamín. Histamín vzniká bakteriálnym odbúraním aminokyseliny histidínu. Prirodzene sa vyskytuje v ľudskom organizme a jeho účinky sa prejavujú pri alergických reakciách, keď sa uvoľňuje vo veľkom množstve. Má veľmi dôležitú úlohu pri imunitných, obranných a regulačných reakciách.

 

 

Je to tiež veľmi účinná látka a organizmus si vytvoril účinné mechanizmy, aby ho vedel rýchlo odbúrať. Takmer vo všetkých bunkách je prítomný enzým N – metyltransferáza, ktorý rozkladá histamín vlastného pôvodu. V obličkách a čreve zas máme enzým diaminooxidáza (DAO), ktorý odbúrava hlavne histamín z vonkajších zdrojov – z potravy.

Učinky histamínu:

 

 

- má pozitívny vplyv na delenie a rozmnožovanie buniek

 

 

-v mozgu plní funkciu hormónu bdelosti – vďaka nemu sme schopní okamžite podať výkon, má vplyv na pamäť a učenie, ovplyvňuje vzrušenie, znižuje chuť do jedla, vyplavuje sa pri úraze, traume, či infekcii

 

 

-zúčastňuje sa na procesoch obranyschopnosti, reguluje krvotvorbu, aktivuje energetické dráhy.

 

 

Samotný histamín môže spôsobiť aj problémy, ak sa z buniek naraz vyplaví jeho veľké množstvo.. Poznajú to hlavne alergici, keď vplyvom alergénu nastáva degranulácia mastocytov.

 

 

Uvoľnený histamín spôsobuje prejavy ako sú nádcha, kašeľ či bolesti brucha, začervenanie kože či dýchavičnosť. Ak je táto alergická reakcia vystupňovaná, môže dôjsť k nebezpečnej anafylaktickej reakcii.

 

 

Stav sa môže rozvinúť po príjme určitých potravín. Niektoré potraviny neobsahujú viac histamínu, ale substanciu, ktorá túto látku vyplaví z buniek. Sú to tzv. uvoľňovače histamínu. Dôvodom býva aj vyšší počet mastocytov. Keď sa rozpadnú, do tela sa vylúči viac histamínu. Príčinou zvýšenej hladiny histamínu býva aj znížená aktivita enzýmu DAO- diaminoxidáza.

 

Môžu to vyprovokovať aj chemické látky z potravín, UV žiarenie, chlad či teplo. Histamín je pre človeka veľmi dôležitý a preto sa skladuje aj v niektorých črevných, nervových bunkách či dokonca v krvných doštičkách. Nesmieme sa preto na neho pozerať ako na niečo zlé, ale ako dôležitú látku zúčastňujúcu sa prenosu signálu a tiež pri doležitých imunitných, ochranných a regulačných reakciách.

 

 

V detstve a mladosti  je funkčnosť tohto enzýmu dostatočná, klesá až vekom. Aj preto typickí pacienti s vrodenou poruchou enzýmu sú ľudia stredného veku, prevažne ženy.

 

Dlhodobé prejavy HIT môžu spôsobovať chronickú únavu, poruchy menštruačného cyklu, poruchy so spánkom, nervozitu, panické stavy, kožné prejavy, poruchy rytmu srdca. To ovplyvňuje aj náš imunitný systém. Alfou omegou je preto nastavenie správneho stravovania, ktoré nie je jednoduchou záležitosťou a treba poznamenať, že zasahuje do kvality života.

 

 

Akáciová vláknina vláknina zapája mikrobiotu do riadenia imunity a pôsobí ako silné prebiotikum.  Vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva, stimuluje rast bakteriálnych kultúr bifidus a faecalibacterium, zabezpečuje jeho detoxikáciu, potláča zápalové procesy a vytvára nepriaznivé prostredie pre pôsobenie hnilobných a patogénnych baktérií. Rýchlo a efektívne znovuobnovuje tkanivo a funkciu čreva. Toto všetko vytvára základ pre udržanie zdravia a zmiernenie prebiehajúceho ochorenia. Navyše akáciová vláknina podporuje vitalitu,potláča únavu, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje chudnutie a keďže je čistý prírodný produkt organického pôvodu, nemá žiadne vedľajšie účinky.

Katarína Kováčiková, farmaceutka

Predchádzajúci Ďalší