HIT je Zdravo žiť: rozohovor s blogerkou, ktorej histamínová intolerancia zmenila život

HIT je Zdravo žiť: rozohovor s blogerkou, ktorej histamínová intolerancia zmenila život
V roku 2015 sa Patrícia Molnárová Turiničová začala venovať blogovaniu. Avšak tento krok nebol len náhodným rozhodnutím. Za jej kariérou blogerky sa skrýva histamínová intolerancia. Pre Patríciu to bola zmena, ktorá úplne zmenila jej život. Histamínová intolerancia nie je ničím jednoduchým. Patrícia si uvedomila, že tento stav ju núti nielen pomôcť sama sebe, ale aj ostatným, ktorí sa s histamínovou intoleranciou vyrovnávajú a učia žiť. Začiatky neboli ľahké avšak, keďže varenie a objavovanie nových receptov patrí medzi jej vášne, začala experimentovať s novými jedlami, ktoré by boli pre ňu vhodné. Okrem toho, na svojom blogu Hit je zdravo žiť sa s čitateľmi delí o svojich skúsenostiach a poznatkoch z tohto nového životného štýlu. Dnes sa Paťka stala príkladom pre mnohých ľudí, ktorí čelia podobným výzvam. Jej odhodlanie a pozitívny prístup k životu ukazuje, že aj v ťažkých chvíľach je možné nájsť svetlo na konci tunela. Ako jej jej pomohli doplnky stravy ioy. k zdravšiemu životu?

Text: ioy. a Paťka Molnárová Turiničová
Foto: Alexandra Rymšinová

Ako si sa dostala k spolupráci s značkou ioy a čo ťa presvedčilo, aby si sa stala ambasadorkou? Ktoré produkty si začala užívať a prečo?

K ioy. som sa dostala úplnou náhodou. Teda skôr ioy. sa dostalo ku mne keď ma videli v relácii Inkognito a na druhý deň ma hneď oslovili, že ma "musia mať", haha. :) Ako hovorievam, náhody neexistujú. Budú to už 4 roky od kedy som spoznala za mňa najlepší quercetin (ioy. BOOST) na trhu. Priznám sa, práve on ma presvedčil, keďže quercetiny som ako histaminička mala "nasledované" a tie bežne dostupné v lekárňach sú zväčša doplnené o zbytočnosti, ktoré v tomto doplnku skutočne nie sú nutné. Moji followeri sa na mňa tiež často obracali s prosbou o pomoc v tomto smere a ja som konečne vedela odporučiť niečo, za čím si stojím dodnes. Samozrejme vyskúšala som aj ďalšie produkty a dokonca jeden produkt časom vznikol, tak trochu, aj s mojou pomocou - ioy. HIT PROBIO. :)

Užívaš tieto doplnky výživy stále, alebo si niektoré obmenila/vysadila?

Na našej spolupráci s ioy. sa mi páči, že je autentická a v žiadnom prípade nie je založená na nejakej "nutnosti" užívania. To by totiž u mňa nefungovalo. Momentálne užívam iba ioy. BOOST, lebo mám pocit, že teraz to môjmu telu stačí. Plus mám vždy probiotiká v chladničke - keď napríklad prekonám nejaké ochorenie (pri malom dieťati sa občas pritrafí aj čo-to infekčné), nedaj bože nejakú horšiu potravinovú reakciu (to už ale dávno nebolo). No začala som, asi ako každý, kto si chce dať dokopy črevo, s kombom ioy. GOOD GUT + ioy. BOOST. To som užívala aj vyše 2 rokov. 

Tesne pred otehotnením (myslím, že to boli 2-3 mesiace) som užívala ioy. GOOD MOOD + ioy. PMS, ktorý sme po konzultácii s biochemikom Petrom zaradili pre vyrovnanie hormonálnej sústavy (nie som na to hrdá - kedysi som ani ja nemala toľké informácie ako dnes - a tak som roky užívala hormonálnu antikoncepciu, čiže telo sa potrebovalo dať dokopy).

Ako chrániš imunitu seba i svojej rodiny v tomto prechodnom období oslabenej imunity a alergii?

V prvom rade životným štýlom, stravou a potom samozrejme aj doplnkami. Keď si ale človek myslí, že nejaká "pilula" mu zázračne nakopne imunitu a pritom bude napr. konzumovať spracované potraviny, ponocovať, či žiť v permanentnom strese, nepomôže mu, ako sa hovorí, ani svätená voda. :) 

Ako sa cítiš v súvislosti s histamínovou intoleranciou a aký vplyv má na tvoj každodenný život? V akých situáciách ti ioy. pomáha v rámci tvojej histamínovej intolerancie a alergií?

Trúfam si povedať, že ja mám HIT už celkom pod palcom a poznám svoje telo. Viem čo si môžem dovoliť a kedy si to môžem dovoliť. Čiže HIT už v podstate vplyv na môj každodenný život nemá. Teda má, keďže každý deň niekoľkokrát stojím pri sporáku, čo mám na jednej strane rada a baví ma to, ale pri malom dieťati to je niekedy aj náročné, čo si budeme hovoriť. :) V každom pripade, mali ste zrejme na mysli vplyv v zmysle nejakých ťažkostí, obmedzení...tak takéto niečo už pociťujem iba keď to skutočne nejako prepísknem a nemyslím teraz ani tak stravou ako skôr psychikou. Akonáhle je náročnejšie obdobie, odzrkadlí sa to aj na travení. A potom keď sa stane, že musím jesť niekde kde to nepoznám, sme mimo domu a nestíham si pripaviť vlastné jedlo do krabičky. Vtedy napríklad vždy mám pri sebe ioy. BOOST a keď je to nutné, zvýšim aj dávku. A tak je to aj teraz, s príchodom alergickej sezóny. Vtedy okamžite nasadzujem ioy. BOOST aj manželovi, ktorý má silnú alergiu na brezu.


Čo by si odporučila ľuďom, ktorí tiež trpia histamínovou intoleranciou a hľadajú spôsoby, ako si zlepšiť kvalitu života v súlade s touto podmienkou?

V prvom rade si uvedomiť, že HIT prišla kvôli niečomu, na niečo nás chce upozorniť. A prijať to! To, ako človek kvalitu svojho života zmení je už len a len na ňom. Niekomu bude stačiť zmena jedálničku, niekto bude musieť prehodnotiť celý svoj životný štýl. Stretávam sa s tým často pri konzultáciách. Každý je veľmi veľmi individuálny a tak by sa na "pacientov" aj malo pozerať.

Aké konkrétne výhody a rady by si chcela zdieľať so svojimi sledovateľmi, ktorí chcú celkovo zlepšiť svoje zdravie?

Fuha, rád a tipov mám na svojom blogu, sociálnych sieťach, či v mojich knihách neúúúrekom. :) Určite sa oplatí sledovať. 

Ako vnímaš význam informovanosti o histamínovej intolerancii a aký má podľa teba význam v súčasnej dobe?

Veľký! Aj preto som začala robiť svoju prácu a dodnes v nej vidím zmysel. Dokonca ju stále rozširujem, pretože HIT nie je iba o nejakých nezmyselných eliminačných diétach, ktoré žiaľ odporúčajú mnohí lekári a internetové stránky. HIT je aj radosť zo života, ktorej majú ľudia čím ďalej tým menej, pobyt v prírode, kvalitný spánok a mnoho ďalšieho.

Text: ioy. a Paťka Molnárová Turiničová
Foto: Alexandra Rymšinová

Predchádzajúci Ďalší